Τα Παιχνίδια Στοίβαξης & Φωλιάσματος Βοηθούν στις Δεξιότητες Γλώσσας και Κίνησης

Παιχνίδια Στοίβαξης & Φωλιάσματος

Τα Παιχνίδια Στοίβαξης & Φωλιάσματος  που φαντάζουν απλά, συγκεντρώνουν έναν μεγάλο αριθμό προτερημάτων για την ανάπτυξη της πρώτης μάθησης του παιδιού. Να πως θα μπορούσατε να παίξετε για να μάθετε με αυτά τα κλασικά πλέον παιχνίδια:

Δεξιότητες Κίνησης

Για τα μικρά παιδιά, το να πιάνουν αντικείμενα και να τα τοποθετούν στη θέση τους τα βοηθάει να μάθουν τη σημαντική δεξιότητα της εκούσιας σύλληψης και απελευθέρωσης, καθώς και τον τρόπο ελέγχου και τοποθέτησης των δακτύλων τους. Δεδομένου ότι τα βρέφη δεν έχουν την επιδεξιότητα ή τον λεπτό έλεγχο κινητήρα ακόμη, χρησιμοποιούν ολόκληρα τα χέρια τους για να εξερευνήσουν, να κρατήσουν, να απελευθερώσουν και να τοποθετήσουν αντικείμενα.

Αυτό σημαίνει ότι τα μεγαλύτερα, ογκώδη σχήματα, όπως τa παραπάνω στην εικόνα είναι ακριβώς το σωστό μέγεθος για να μπορέσουν  πιάσουν τα μικρά παιδιά. Το παιδί σας ξεκινά με τα μεγαλύτερα κομμάτια, προχωρώντας σε μικρότερα. Και θυμηθείτε – δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν πρώτα όλα τα κομμάτια. Αργότερα, τα παιδιά μπορούν να προχωρήσουν στη χρήση των κεντρικών στύλων για να σηκώσουν και να μετακινήσουν τα κομμάτια. Δεδομένου ότι αυτές έχουν μικρότερη περιφέρεια, απαιτούν μια λεπτότερη, πιο ελεγχόμενη δεξιοτεχνία.

Ισορροπία, Έλεγχος Κορμού, & Μικτές Κινήσεις

Αρχίζοντας από την ηλικία των 6 μηνών και άνω, τα μωρά κερδίζουν τη σταθερότητα της στάσης, ώστε να μπορούν να καθίσουν μόνα τους. Εργάζονται επίσης για το συντονισμό των κινήσεών τους. Η τοποθέτηση κατά τη στοίβαξη επιτρέπει στα μωρά να συνηθίσουν να σταθεροποιούν τον κορμό τους καθώς κινούνται και χρησιμοποιούν τα χέρια τους. Αυτή η πρώιμη δραστηριότητα πολλαπλών εργασιών τους δίνει επίσης την ευκαιρία να αφήσουν το σώμα τους  να βρει τρόπο να ισορροπήσει και να κάνει ρυθμίσεις ώστε να την διατηρήσει.

Περνώντας τη Μέση Γραμμή

Η διασταύρωση της μέσης γραμμής είναι η δυνατότητα του δεξιού χεριού να διασχίσει το κέντρο του σώματος για να λειτουργήσει στο αριστερό ημισφαίριο και αντίστροφα. Αυτή είναι μια σημαντική δεξιότητα για γραφή, κοπή με ψαλίδι, ανάγνωση, φαγητό και οτιδήποτε απαιτεί το χέρι να μετακινηθεί από αριστερά προς τα δεξιά ή από δεξιά προς τα αριστερά.

Για να εξασκήσετε αυτή την ικανότητα, τοποθετήστε όλα τα κομμάτια στην αριστερή πλευρά του σώματος, δίπλα στο αριστερό ισχίο. Έχετε το παιδί να φτάσει με το δεξί χέρι για να αρπάξει ένα κομμάτι και στη συνέχεια να το θέσει είτε μπροστά του είτε προς τα δεξιά. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ το δεξί χέρι, χωρίς να χρησιμοποιεί το αριστερό χέρι για βοήθεια. Μπορείτε να δείτε ένα βίντεο αυτής της δραστηριότητας εδώ (και να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς η περιστροφή του κορμού μπορεί επίσης να συμβάλει στην προαγωγή της προφορικής ικανότητας κινητοποίησης της μετατόπισης της γλώσσας).

Θέματα Γλώσσας

Όταν ερχόμαστε σε θέματα γλωσσικών δεξιοτήτων, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία εκμάθησης νέων λέξεων και θεμάτων και τα παιχνίδια στοίβαξης δεν εξαιρούνται. Πριν ξεκινήσετε αφήστε το παιδί να τα γκρεμίσει όλα μέσα ή έξω από το κουτί. Στα παιδιά αρέσει να γκρεμίζουν! Μετά θα πρέπει να τα μαζέψουν, όμως μπορούν να γκρεμίζουν ξανά και ξανά μέχρι να έρθει η ώρα του συμμαζέματος. Ας δούμε τι θα τους μάθετε τώρα:

  • Χρήση διαφορετικών μεγεθών για να δουλέψουν την σύγκριση. Τοποθετήστε το μικρότερο και το μεγαλύτερο κομμάτι, το ένα δίπλα στο άλλο και διδάξτε τους ότι το μεγάλο είναι το αντίθετο του μικρού. Προσθέστε μετά ένα μεσαίου μεγέθους τεμάχιο και δουλέψτε με το μεγάλο, μεγαλύτερο, μέγιστο.
  • Στοιβάξτε τρία τεμάχια μαζί για να ξεκινήσετε να δουλεύετε στο θέμα της αλληλουχία και του τι έπεται. Αν το παιδί έχει πρόβλημα με τις δεξιότητες προοπτικής, να αρκεστείτε σε δύο τεμάχια τη φορά. Βάλτε το μικρότερο τεμάχιο πάνω στο μεγαλύτερο για αρχή. Φροντίστε να διαφέρουν και οπτικά πολύ μεταξύ τους. Μετά στήστε το ίδιο σετ με ένα τεμάχιο να λείπει. Αφήστε το παιδί να αναγνωρίσει τι λείπει από την αλληλουχία.
  • Σ’ αυτό το στάδιο, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για την εκμάθηση του ταιριάσματος των χρωμάτων, ποιο είναι το κάτω και ποιο το πάνω μέρος καθώς επίσης να μετράτε κ.α.
  • Μάθετε στο παιδί να παίζει με τη σειρά του. Ας τοποθετήσει πρώτο ένα κύβο, μετά εσείς, μετά εκείνο κ.ο.κ.
  • Ή πείτε στο παιδί να στοιβάξει τους κύβους με μια συγκεκριμένη σειρά για να δουλέψει τις κατευθύνσεις. Π.χ. πάρε ένα κύβο από τα αριστερά σου και τοποθέτησέ τον μπροστά σου. Μετά πάρε έναν κύβο από τα δεξιά σου και τοποθέτησε τον δίπλα του.
Διασκεδάστε το!

Βιβλιογραφία: ΑΡΚTherapeutic.com / Debbie’s Blog /  HOW STACKING / NESTING TOYS CAN DEVELOP EARLY LANGUAGE AND FINE MOTOR SKILLS