Τα Κουκλόσπιτα και η Ιστορία τους

Τα Κουκλόσπιτα και η Ιστορία τους – Προέλευση

Τα κουκλόσπιτα συνεχίζουν να είναι ένα μαγευτικό και δημοφιλές παιχνίδι που εκτιμάται τόσο από τα παιδιά όσο και από ενήλικες. Μινιατούρες σπίτια γεμάτα με έπιπλα και μικροσκοπικά ανθρωπάκια, υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα παλιότερα από αυτά βρέθηκαν σε Αιγυπτιακούς τάφους, τα οποία κατασκευάστηκαν πριν από περίπου πέντε χιλιάδες χρόνια. Αυτά τα μικροσκοπικά σπιτάκια δημιουργήθηκαν, σχεδόν σίγουρα, για θρησκευτικούς λόγους και αντιπροσωπεύουν όλα τα αγαπημένα αντικείμενα στη ζωή των ανθρώπων.

Τα πιο σύγχρονα κουκλόσπιτα, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα στην Ευρώπη. Αυτά κτίστηκαν από πλούσιους ανθρώπους ως αγαπημένα αντίγραφα της οικογενειακής τους κατοικίας. Με αυτά τα αντίγραφα σπιτιών της περιόδου εκείνης, παρατηρεί κανείς τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και την μόδα στο ντεκόρ των σπιτιών της εποχής εκείνης.

Οι γυναίκες της Ολλανδίας και της Γερμανίας, δημιούργησαν μικροσκοπικά σπίτια με σκοπό τον σχεδιασμό εσωτερικού χώρου και δεν χρησιμοποιούνταν ως παιχνίδι μέχρι τον 18ο αιώνα.

Η Αγάπη για τα Κουκλόσπιτα

 Τα όμορφα κουκλόσπιτα είναι ο μέγας πόθος των συλλεκτών. Ακόμη και εκείνα της μαζικής παραγωγής παιχνιδιών, εξακολουθούν να ενθουσιάζουν τα παιδιά όλων των ηλικιών, αγόρια και κορίτσια σ’ όλον τον κόσμο. Διατίθενται δε σε διάφορες μορφές από έτοιμα φτιαγμένα και διακοσμημένα έως και αυτά που φτιάχνονται σύμφωνα με τα σχέδια του πελάτη. Τα μικροσκοπικά αντικείμενα της διακόσμησης τους είναι χειροποίητα αριστουργήματα όταν φτιάχνονται από καλλιτέχνες.

Τα Εκπαιδευτικά Οφέλη των Κουκλόσπιτων

Τα κουκλόσπιτα οδηγούν τα παιδιά σε παιχνίδι φαντασίας, η οποία τους προσφέρει σημαντικά εκπαιδευτικά οφέλη, τόσο για την πνευματική τους ανάπτυξη, όσο και για την κοινωνικοποίησή τους. Όταν τα παιδιά παίζουν φανταστικούς ρόλους, τους παρέχεται η ελευθερία να ερευνήσουν και να μάθουν για τον κόσμο γύρω τους. Μέσω των ρόλων αυτών αναπτύσσεται διάλογος, ο οποίος βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν κοινωνικά, συναισθηματικά και πνευματικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς , το παιχνίδι ρόλων βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση και την αίσθηση του εγώ, τα οποία είναι επίσης συστατικό κλειδί για την μάθηση.

Δραστηριότητες Μάθησης και Παιχνιδιού για τα Κουκλόσπιτα

Τα όσα ακολουθούν είναι προτάσεις για την επέκταση της μάθησης των παιδιών, όταν παίζουν φανταστικούς ρόλους με τα κουκλόσπιτα και άλλα παιχνίδια.

  • Ζητήστε από τα παιδιά να ασχοληθούν με γεγονότα της καθημερινότητας προσποιούμενα την τυπική ρουτίνα μιας μέρας από το πρωί μέχρι το βράδυ.
  • Ζητήστε από τα παιδιά να αναδιοργανώσουν το σπιτάκι, ώστε να δεχθούν περισσότερο κόσμο.
  • Ψάξτε στο σπίτι σας και βρείτε διάφορα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως έπιπλα ή διακοσμητικά. Π.χ. μπαλίτσες από βαμβάκι κάνουν υπέροχα μαξιλάρια ύπνου.
  • Δώστε στα παιδιά ένα σενάριο που χρειάζεται μια λύση από τα μέλη της οικογένειας. Ενθαρρύνετε τα να πάρουν διαφορετικούς ρόλους μέσα στην οικογένεια και να βρουν από αυτήν τη θέση τη λύση. Για παράδειγμα, όλοι θέλουν να δουν τηλεόραση αλλά ο καθένας θέλει διαφορετικό πρόγραμμα.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να επαναλάβουν μια ιστορία με πρώτη σκέψη για πιθανά θέματα και ιδέες. Θα μπορούσαν να επαναλάβουν την ιστορία του χαμένου σκύλου σας στις διακοπές. Ενθαρρύνετε τα να ακολουθήσουν την ιστορία μια αρχή, μέση και ένα τέλος.
  • Εξερευνήστε μαθηματικά θέματα, βάζοντας τα μεγαλύτερα παιδιά να μετρήσουν την επιφάνεια του πατώματος του κουκλόσπιτου. Τα νεώτερα παιδιά θα μπορούσαν να διακοσμήσουν το σπίτι χρησιμοποιώντας σχέδια με τα όρια του χώρου ή να μάθουν την πρόσθεση και την αφαίρεση με φανταστικούς ρόλους και ιστορίες αριθμών. Στρώσαμε το τραπέζι για τέσσερα άτομα όμως τώρα δύο ακόμη έρχονται.
  • Ζητήστε από τα παιδιά να προσποιηθούν όλες τις δουλειές του νοικοκυριού που απαιτούνται καθημερινά για την διατήρηση του σπιτιού.

Βιβλιογραφία: WeHaveKids / Sturgeonl / The Origin and Educational Play Benefits of Doll Houses.