Βρεφικά Παιχνίδια

Βρεφικά Παιχνίδια: Πως βοηθούν  στην ανάπτυξη των αισθήσεων του παιδιού μου;

Τα Βρεφικά Παιχνίδια συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μωρού, που είναι ραγδαία τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Τα μωρά διασκεδάζουν εξερευνώντας  και ανακαλύπτοντας το περιβάλλον γύρω τους. Η σωστή επιλογή παιχνιδιών κατάλληλων γι αυτή την ηλικία τα βοηθά σε τούτη την συναρπαστική αποστολή εξερεύνησης.

Τον πρώτο μήνα η όρασή τους είναι θολή. Μπορούν να εστιάσουν σε αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση 20cm με 30cm. Όταν παίζετε με το μωρό μας, να διατηρείτε το πρόσωπό σας σε αυτή την απόσταση, ώστε να μπορεί να διακρίνει τα χαρακτηριστικά σας και τις εκφράσεις σας. Το ίδιο ισχύει και όταν του δείχνετε ένα παιχνίδι. Θα πρέπει να το κρατάτε σ’ αυτήν την απόσταση.

Η ακοή τους είναι οξυμένη από την αρχή. Το μωρό θα γυρίσει το κεφάλι του προς το μέρος σας όταν ακούσει τη φωνή σας. Με την ακοή τους θα βρουν επίσης ένα θορυβώδες παιχνίδι για να παίξουν.

Τους πρώτους μήνες της ζωής του, το μωρό θα λατρέψει τα παιχνίδια που μπορεί να δει και να ακούσει. Διαλέξτε βρεφικά παιχνίδια με έντονα χρώματα και υφές. Τα παιχνίδια δεν βοηθούν μόνον στην φυσική ανάπτυξη του παιδιού. Από την στιγμή που θα μπορέσει να συμμετέχει σε ένα απλό παιχνίδι μαζί σας, φροντίστε το παιχνίδι να είναι δημιουργικό, διδακτικό και κοινωνικό.

Τα μωρά γεννιούνται με το ένστικτο να αρπάζουν αντικείμενα. Υπάρχουν όμως μωρά που αναπτύσσουν αυτήν τη δεξιότητα περίπου στον τρίτο μήνα και τα κατάλληλα παιχνίδια βοηθούν στην τελειοποίηση της τεχνικής πιασίματος. Αν του παρουσιάσετε ένα παιχνίδι στο οπτικό του πεδίο, θα το αρπάξει.

Βοηθήστε το μωρό σας να εξασκηθεί

Μπορείτε να βοηθήσετε το μικρό σας να εξασκηθεί στο πιάσιμο των αντικειμένων ξοδεύοντας καθημερινά λίγο χρόνο στηριζόμενο στην κοιλίτσα του (χρόνος κοιλιάς). Την ώρα που στηρίζεται στην κοιλίτσα του ενθαρρύνετε το να κοιτάει προς τα επάνω, κουνώντας ένα παιχνίδι λίγο ψηλότερα από το κεφαλάκι του. Η άσκηση αυτή είναι ιδιαίτερα καλή για την ανάπτυξη των μυών των ώμων, της πλάτης και του λαιμού.

Τα βρεφικά γυμναστήρια είναι κατάλληλα για την άσκηση αυτή κατά τη διάρκεια του χρόνου κοιλιάς. Τα παιχνίδια που κρέμονται στα γυμναστήρια αυτά είναι κατάλληλα για τα μικρά χεράκια του μωρού που προσπαθεί να τα πιάσει. Έχουν επίσης έντονα χρώματα και ενδιαφέρουσες υφές που κινούν το ενδιαφέρον του παιδιού να ασχοληθεί και να διασκεδάσει ενώ γυμνάζεται.

Στον πέμπτο μήνα της ζωής τους τα μωρά εξερευνούν τα παιχνίδια βάζοντάς τα στο στόμα τους, επειδή ελέγχουν καλύτερα τη γλώσσα και τα χείλη τους, απ’ ότι τα χέρια και τα δάκτυλα τους. Το στόμα διαθέτει τις περισσότερες καταλήξεις νεύρων ανά τετραγωνικό χιλιοστό, από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός τους. Η επιλογή των παιχνιδιών πρέπει να στηρίζεται στην ασφάλεια του μωρού και να είναι φτιαγμένα από σταθερά και μη τοξικά υλικά, χωρίς κοφτερά άκρα. Σιγουρευτείτε ότι όλα τα βρεφικά παιχνίδια του μωρού είναι κατάλληλα για μάσημα και συμβουλευτείτε τις ετικέτες τους πριν τα αγοράσετε. Μην κρεμάτε παιχνίδια στο κρεβατάκι του με σπάγκους ή λάστιχα καθώς υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

Στον έκτο μήνα τα μωρά μπορούν και κάθονται, πράγμα που τους δίνει μια ολόκληρη νέα προοπτική στον κόσμο. Τώρα όλο και περισσότερα παιχνίδια μπαίνουν στο οπτικό τους πεδίο.

Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ένα παιχνίδι;

Τα παιχνίδια που λατρέψει το μωρό σας θα πρέπει να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Ήχο: Μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της όρασής του, χρησιμοποιεί την ακοή για να νιώσει που βρίσκεται ένα αντικείμενο. Τα κρόταλα και τα μουσικά mobiles είναι υπέροχες επιλογές.

Έντονα χρώματα και σχέδια με αντιθέσεις: Παιχνίδια που έχουν έντονες αντιθέσεις χρωμάτων –  άσπρο, μαύρο, κόκκινο – βοηθούν το μωρό να ξεχωρίσει και τα διαφορετικά σχήματα και σχέδια από τις πρώτες εβδομάδες και καθώς μεγαλώνει θα του αρέσουν τα παιχνίδια με λαμπρά χρώματα.

Κίνηση: Τους πρώτους τρεις μήνες τα μωρά έλκονται από τα παιχνίδια με κίνηση. Καθώς η όραση του ακόμη εξελίσσεται, διακρίνει ευκολότερα το παιχνίδι που κινείται από εκείνο που είναι σταθερό.

Κρεμαστά παιχνίδια: Τα παιχνίδια που κρέμονται από την αψίδα ενός βρεφικού γυμναστηρίου αποδεικνύονται κατάλληλα και τώρα που το μωρό μπορεί να καθίσει. Προσπαθώντας να τα πάρει, εξασκεί την δεξιότητα του πιασίματος.

Αφή και παιχνίδια:   Μαλακά βιβλία από ύφασμα με διαφορετικές υφές είναι κατάλληλα για εξερεύνηση. Η αίσθηση των διαφορετικών υφών, μαλακών και σκληρών ερεθίζουν τις αισθήσεις και το ενδιαφέρον του μωρού.

Πως θα ξέρω ποιο παιχνίδι θα αρέσει περισσότερο στο μωρό μου;

Μοιραστείτε τις εμπειρίες άλλων γονιών, αλλά και των ειδικών.

Η κόρη μου λατρεύει το coaster δραστηριοτήτων μας λέει η Ελένη. Ήταν μια επιτυχημένη αγορά. Είναι χαρούμενη και απασχολείται με τις ώρες μπροστά του παίζοντας με τις χάντρες, περιστρέφοντας τα αντικείμενα που έχει και μασώντας τα κρόταλα. Πιάνει χώρο, όμως πραγματικά αξίζει αυτό το παιχνίδι.

Το μωρό μου λατρεύει τις κορδέλες και οτιδήποτε έχει κορδέλες. Έχει ένα μαλακό βιβλίο με ζώα, ουρές και κορδέλες  και μπορεί να απασχολείται με τις ώρες παίζοντας μαζί του, δηλώνει η Χλόη.

Η κόρη μου η Λιλή, έχει ένα μεγάλο φουσκωτό σωσίβιο, σε σχήμα κύκλου, και της αρέσει να κάθεται με τα παιχνίδια της μέσα σ’ αυτό. Επειδή δεν μπορεί να καθίσει χωρίς υποστήριξη, το φουσκωτό τη στηρίζει μια χαρά, μας είπε η Κατερίνα.

Ο γιος μου αρέσει τα παιχνίδια που παράγουν ήχους, έχουν διαφορετικές υφές και τα κρόταλα. Τις βάζω ένα  πλαστικό κουτί μπροστά της με διάφορα παιχνίδια και μπορεί να ασχολείται με τις ώρες εξερευνώντας το περιεχόμενο του.

Το βρεφικό γυμναστήριο ήταν σωτήριο για μένα λέει η Άννα. Ο μόνος χρόνος που δεν έκλαιγε η κόρη μου ήταν ο χρόνος που ξόδευε σ’ αυτό εξερευνώντας τα κρεμαστά παιχνίδια.

Στον Γιάννη αρέσουν τα κρόταλα και το κινούμενο παιχνίδι που είναι στηριγμένο στο κρεβάτι του. Αν ήξερα ότι του θα του άρεσε τόσο πολύ, θα του αγόραζα ένα καλύτερο από αυτό που του πήρα.

Έχουμε ένα γυμναστήριο κοιλιάς, μας διηγείται ο Γιώργος,  που λατρεύει ο γιος μας. Βρίσκει εξαιρετικά διασκεδαστικό να περιστρέφεται στηριζόμενος στην κοιλίτσα του.  Εξερευνώντας μάλιστα τις διάφορες δραστηριότητες, τα έντονα χρώματα και τις υφές που διαθέτει το γυμναστήριο δεν βαριέται ποτέ.